Átadták a TAO-támogatásból épült újszilvási sportcentrumot

2014. március. 17., 11:27   |    

Átadták a TAO-támogatásból épült újszilvási sportcentrumot

Március 14-én ünnepélyes keretek között adták át Újszilvás község sportpályának új, minden igényt kielégítő, modern, kétszintes öltözőépületét.

A közel háromezer lelket számláló település életében rendkívüli eseménynek számító rendezvényen dr. Petrányi Csaba polgármester meghívására megjelent Földi László országgyűlési képviselő, Cegléd város polgármestere; dr. Terbe-Szabó Csilla, a Cegléd Járási Hivatal vezetője; Dunai Antal korábbi olimpiai válogatott labdarúgó; Benkő Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest megyei igazgatója; Halmi Tibor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltség-vezetője és Varjú Tamás, az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságának elnöke is. 

Újszilvás Község Önkormányzata nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssel kötötte egybe sportöltözőjének átadását. Az ünnepi műsor a Faluháza előkertjében felállított kopjafánál a koszorúk elhelyezésével vette kezdetét, majd a színházteremben Földi László országgyűlési képviselő mondott emelkedett hangú beszédet. A megjelentek innen Petrányi Csaba polgármester invitálására átsétáltak a néhány száz méterre lévő sportpályára, ahol igazán szemet gyönyörködtető látvány fogadta az ünneplő sokaságot. A valamikor az ötvenes évek végén épített, évtizedeken keresztül öltözőként funkcionáló rozzant vályogépület helyébe kétszintes öltözőépület került. A közel ötvenmillió forintos beruházáshoz a Magyar Labdarúgó Szövetség két versenyévre (2012/2013. és 2013/2014.) vetítve megközelítőleg 28 millió forintos támogatást nyújtott TAO-pályázati rendszerén keresztül. 

A sportcentrum hivatalos átadása előtt Petrányi Csaba polgármester köszönet gyanánt emlékplaketteket adott át azoknak, akik közreműködtek a fejlesztés megvalósulásában. A polgármester ezután felkérte avató beszéde megtartására az MLSZ Pest megyei igazgatóját. Benkő Tamás egyebek mellett elmondta: a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO-pályázatán keresztül éves szinten több mint 3 milliárd forintot fordít az amatőr sportszervezetek által használt létesítmények felújítására, illetve újak építésére. Példaértékűnek nevezte Újszilvás irányítóinak a lehetetlent nem ismerő, tervszerű építkezését, amelynek csak az egyik, még ha felettébb impozáns eredménye is a megvalósult sportcentrum. A faluban az elmúlt esztendőkben számos fejlesztés valósult meg, példaként említette a naperőművet, a katolikus és a református templom, illetve az óvoda és a Faluház felújítását, a modern játszótér megépítését és a szelektív hulladékgyűjtés teljes körű megvalósítását. Az igazgató megemlítette: példaértékű és jellemző az önkormányzat innovatív gondolkodására, hogy a sportpálya nem pusztán az MLSZ-től kapott TAO-forrásokból fejlődik. Tavaly készült el a Darányi Ignác Terv-pályázaton nyert támogatásból a lelátó, a hivatal saját erőből rendbe tette a teniszpályát és már hozzálátott egy az öltözőépülethez építendő fallabda-pálya megvalósításához is. Sőt: az önkormányzat tavaly 70%-os támogatást nyert el az MLSZ-től egy 20x40 méteres műfüves pálya megépítéséhez, a kivitelezés hamarosan kezdetét veszi. Az igazgató kifejtette: a sportcentrum megépülésével, a kapcsolódó sportolási lehetőségekkel Újszilvás nyári sporttáborok megszervezésére is alkalmassá vált. 

Dunai Antal ezüstcipős, olimpiai bajnok korábbi labdarúgó, háromszoros magyar gólkirály, az MLSZ szakmai tanácsadója lelkesítő beszédet intézett a helyi focistapalánták felé, a labdarúgás feltétel nélküli szeretetére, egymás tiszteletben tartására buzdítva. Elmesélte, hogy hasonló lélekszámú Bács-Kiskun megyei faluból indult el pályafutása, és vált belőle élvonalbeli, majd válogatott, sőt olimpiai bajnok játékos. 

Ádám József sportköri elnök és önkormányzati képviselő örömmel nyugtázta, hogy a beruházással Újszilvás és Tápiószőlős iskoláskorú gyermekeinek sportolási lehetőségei is rendkívüli módon bővültek, körülményei javultak. Kiváltképp igaz lesz ez azt követően, ha elkészül az épület melletti fallabda-, valamint a műfüves kispálya. 

Az ünnepi felszólalások után előbb Mező Istvánné református lelkész asszony kért áldást a sportcentrumra, majd Kovács Attila Mózes katolikus plébános felszentelte az épületet. A szalag átvágásával hivatalosan is birtokba vehették az újszilvásiak a kétszintes, a földszinten közösségi helyiséget, az emeleten kondi- és fitnesztermet, számos öltözőt és szertárat is magába foglaló sportcentrumot, amelyben a község és a vonzáskörzet ifjú labdarúgói mellett más sportágak hódolói is örömüket lelve találhatnak otthonra. 

Az ünnepélyes átadás felvételei megtekinthetők az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság Facebook-oldalán


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS