Átadták az FC Esztergom új futballközpontját

2014. április. 07., 11:06   |    

Átadták az FC Esztergom új futballközpontját

Április 4-én ünnepélyes keretek között átadták az FC Esztergom új futballközpontját. A TAO-támogatásból és önerőből megvalósult beruházás összértéke 320 millió forint.

A klub mintegy 130, döntően utánpótláskorú játékosa 7500 m2 összterületű élőfüves és 3 darab, összesen 4500 m2 nagyságú műfüves pályát vehetett birtokba, s elkészült az 1000 m2 alapterületű klubépület földszinti része is. A tervek szerint még ebben az évben további fejlesztések várhatóak. 

A ceremónián részt vett dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Esztergom országgyűlési képviselője; Buzánszky Jenő, olimpiai bajnok, 49-szeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja; Dunai Antal, olimpiai bajnok, 31-szeres válogatott labdarúgó, az MLSZ tanácsadója; Khéner László, az MLSZ Komárom-Esztergom megyei igazgatója, Horváth István atya, az esztergomi Szent Anna Plébánia káplánja és Bánfi János, 25-szörös válogatott labdarúgó, az FC Esztergom elnöke. 

Buzánszky Jenő (aki 1965-67 és 1969-70 között az Esztergomi Vasas edzője is volt) szerint ahhoz, hogy a gyerekek ismét a labdarúgás felé forduljanak, olyan színvonalú létesítményekre és pályákra van szükség, mint az esztergomi. Az Aranycsapat tagja reményét fejezte ki, hogy a megfelelő körülményeknek köszönhetően ismét eredményes lesz a helyi futball, s pár éven belül válogatott játékost is kinevelhet a környék. 

„A TAO-támogatási rendszer lényegét éppen itt és most láthatjuk: az utánpótlás-nevelésre és a kis egyesületek fenntartására hogyan lehet hasznosan komoly összegeket fordítani, színvonalas, 21. századi sportlétesítményeket létrehozni, ahol szívesen és jó körülmények között tudnak sportolni és futballozni a gyerekek” – emelte ki beszédében Völner Pál államtitkár, aki azt is fontos eredménynek tartotta, hogy a város, a megye, a klub, az MLSZ és a sportszerető cégek közötti szoros együttműködések tették lehetővé a beruházást. 

Az MLSZ részéről Dunai Antal az utóbbi években országszerte közel 70 pályaavatón vett részt, s örömmel látta, hogy mostantól az esztergomi gyerekek is nagyon jó körülmények között és kiváló szakmai irányítás alatt focizhatnak: „Mindenkinek gratulálok, aki részese volt ennek a beruházásnak, az új központ nagy fellendülést hozhat az esztergomi futballnak.” 

Khéner László, az MLSZ Komárom-Esztergom megyei igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt két és fél évben, elsősorban a látványsportok TAO-támogatásának köszönhetően, országszerte több mint 200 új futballpálya épült, Komárom-Esztergom megyében 12 műfüves pályát adtak át, s több sporttelep felújítása zajlik, vagy kezdődik el a közeljövőben. „Fejlődési pályán van a magyar futball, elindult egy folyamat, amelynek eredményeit 5-10 év múlva már érezhetjük és láthatjuk.” 

„Nagy nap ez a mi életünkben, hiszen az elmúlt időkben több volt a nehézség, s kevesebb jutott a jóból” - mondta Bánfi János. Az FC Esztergom elnöke a város és a támogató cégek mellett a gyerekeknek és az edzőknek is köszönetet mondott, akiknek volt türelmük és hitük megvárni, ameddig a beruházás és az infrastruktúra eljut a mostani szintre. „A hardware már kész, mostantól még komolyabban tudunk foglalkozni a software-rel, vagyis a labdarúgással, s a szakmai programunkkal még több gyereket tudunk hozzánk csábítani. Itt minden az, aminek látszik”.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS